przerwa1

eu

PODPROGRAM 2017 – efekty

2017

1.    We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 r.-czerwiec 2018 r.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
•    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
•    skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
•    mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
•    mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
•    cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
•    tłuszcze (olej rzepakowy),
•    dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3.    Pomoc żywnościowa trafiła do 218 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
4.    Wydaliśmy osobom potrzebującym:
•    10 2420 ton żywności;
•    1200 paczek żywnościowych;
•    0 posiłków.
5.    W ramach Podprogramu 2017 dla 218 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
•    warsztaty ekonomiczne - 2 spotkania - 34 osoby,
•    warsztaty dietetyczne - 2 spotkania 30 osób,
•    warsztaty kulinarne - 2 spotkania - 31 osób.

 

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
Ul. Jedności Narodowej 11
58-580 Szklarska Poręba
Tel: 757172146